17 november 2008: Wisselvallig weertje

Afgelopen weekend hebben we Aldeline uitgezwaaid en Olga, uit Polen, verwelkomt. Elke keer is het toch vreemd dat er mensen komen en gaan, maar gelukkig zijn alle mensen ontzettend leuk!

Zaterdag wilden Ortrun en ik een stukje van st. Petersburg bezoeken dat buiten het centrum lag, maar we hebben het kort gehouden gezien de regen. We hebben wel het Marsveld met het eeuwige vuur en de Zomertuin gezien. Na 3uur waren we lichtelijk onderkoeld en hebben we een lekker kopje koffie en blini’s (Russische specialiteit en lijkt op de crêpes die wij kennen) gegeten boven Dom Knigi (een ontzettend grote boekenwinkel in het centrum). Toen we hoorden dat onze nieuwe huisgenoot al was gearriveerd zijn we snel naar huis gegaan om kennis te maken, want elke keer ben je toch weer nieuwsgierig.

Om Olga een beetje de weg te wijzen in de stad hebben we haar meteen meegenomen naar ons al geplande uitstapje van zondag, de Petrus en Paulusvesting. Dit fort is het eerst gebouwd in St. Petersburg ruim 300 jaar geleden en is een prachtige vesting. De kathedraal die hier is gevestigd, het hoogste gebouw van de stad, wordt tegenwoordig niet meer gebruikt en binnen zijn de graven te zien van alle tsarenfamilies in de geschiedenis. De kisten staan dan wel boven de grond, gelukkig hoorden we van een Engelse gids dat de personen zelf gewoon onder de grond liggen! De laatste tsarenfamilie, het gezin van Nikolaj II (hij had 5 kinderen), deed in 1917 afstand van de troon, wat niet in goede aarde viel bij vele mensen. Ze werden naar een klein dorpje in Siberie gestuurd en uiteindelijk vermoord, net als alle bedienden. Pas in 1998 werd ook deze familie teruggehaald naar St. Petersburg en begraven in de kathedraal.

Gelukkig was het weer zondags prima, met veel zon, dus hebben we genoten van onze wandeling op de vestingmuur en we zijn ook nog naar een museum over de geschiedenis van St. Petersburg geweest, wat ondanks mijn geweldige Russisch, ontzettend interessant en leuk was. Ook dit weekend weer veel gezien en geleerd van St. Petersburg. Nu weer tijd voor het echte werk, Russisch leren!

Ohja, het eiland waar de vesting gevestigd is, wordt ook wel het Hazeneiland genoemd. Langs de brug staat een beeldje van een haas en als het je lukt om een muntje op 1 van de houten paaltjes te gooien brengt je dat geluk. Natuurlijk was ik succesvol, dus kom maar op met al dat geluk!!





















1 opmerking:

Anoniem zei

Hoezo wisselvallig weertje in Sint-Petersburg?
Toen ik er vorige maand was is het weer helemaal niet wisselvallig geweest: elke dag regen.
Hier in Nederland is het ook niet al te aangenaam.
Je hebt al een hoop gezien en gedaan in Petersburg zo te lezen.
Zelfs een afspraakje met een Rus.
Vooral doorgaan.


Doe de groeten aan Alexandra en Katja.

Martijn